Ajuntament de l'Estany

Hort del SagalÚs i Jardins del MossŔn
L'Estany vista globus 1
L'Estany vista globus 2
Carretera i campanar, nevat
1 2 3 4
  |  Mida text 
  
  |  Castellano

Les fonts

Dins el bosc o a peu de carretera hi trobem una colla de fonts, algunes de les quals són:

La font Vella

Està situada a l'entrada del poble. És una font subterrània a 4 metres de profunditat al capdavall d'una escala de pedra. És de pedra vista amb un arc central i dos de laterals i una inscripció gravada en la qual hi ha la data de 1756.
“Fernando Macià degà 1756”
DE – FER do EGÂ 1756

El promotor va ser el doctor Ferran Macià (Fernando) degà de la catedral de Vic des de 1725 i una de les cinc Dignitats Reials que construiren la mina per dessecar l'estany

A l’esquerra, hi surt un bonet de canonge i un sagrat cor de Jesús. A la part dreta un castell (com el de l’escut de l’Estany). Al mig una ma envoltada de quatre lletres: C – A – I – A (que sumen MACIÀ)

La font de la Mare de DÚu

En els jardins de darrera l'església i al costat del baix relleu que representa la Verge Maria hi ha gravats versos d'en Felip Graugés.

La font de Mig Prat

Està situada en el centre del prat. Els plataners de la carretera l'ombregen.

La font Canaleta

És la més llunyana, passats els plans de la Carrera en arribar al capçal de la Vall, seguint el camí de l'esquerra, passat el torrent i dins un corriol on es veu al damunt la casa Nova de la Vall. El rajolí prim i acompassat d'aquesta font, de la qual es diu que la seva aigua té propietats medicinals, regalima enmig de l'encant del bosc.

La font de l'avi Ferreret

En una placeta al costat de l'ajuntament hi ha aquesta petita font, envoltada d'heures. Prop d'ella uns bancs de pedra i uns arbres fan bona l'estada al bell mig del poble, a recer del romànic que perdura al pas del temps.

Imatges

font vella -entrada - marina berdalet - font vella - marina berdalet - inscripciˇ font vella - marina berdalet - ?Fernando MaciÓ degÓ 1756?
DE ? FER do EG┬ 1756

El promotor de la construcciˇ de la Font Vella va ser el doctor Ferran MaciÓ (Fernando) degÓ de la catedral de Vic des de 1725 i una de les cinc Dignitats Reials que van construir la mina de l'Estany.
A l?esquerra, hi surt un bonet de canonge i un sagrat cor de Jes˙s. A la part dreta un castell (com el de l?escut de l?Estany). Al mig una ma envoltada de quatre lletres: C ? A ? I ? A (que sumen MACI└) Font de mig prat - marina berdalet - font de l'avi ferreret - marina berdalet -


EnllašosC/ Doctor Vilardell, 1 • 08148 L'Estany • T. 938 303 000 • F. 938 303 251 • NIF P0807800H